Merak Edilenler

 

Bebeğinizle Evde İlk Günler

Heyecanla beklenen doğum sonrası ailenizin  yeni minik üyesi ile eve döndüğünüzde, öncesinde ne kadar hazırlık yapsanız da, bazı sorular aklınıza gelebilir ya da ''Bir şeyleri gözden kaçırıyor muyum? Eksik bir şey yapıyor muyum?'' gibi kaygılarınız olabilir.  

Meslek hayatımda  sık karşılaştığım sorulara dayanarak bu bölümün bebeğinizle baş başa kaldığınızda işinize yarayacağını umuyorum.

Bebeğimi  ne sıklıkta  doyurmalıyım?

Bebeklerin mideleri küçüktür o yüzden sık sık emzirilmeleri gerekir. Bebeğinizin özel bir durumu yoksa ve taburcu olurken farklı bir öneride bulunulmadı ise, bebeklerde beslenme aralığı 2-3 saattir, özellikle 3  saati geçmesini istemeyiz. Bu durumda 24 saatlik zaman diliminde bebeğinizin en az 8 defa emmesi gerekiyor demektir. 

İlk hafta her seferinde 30ml olmak üzere emdiği miktar giderek artar.

Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım?

 Özellikle anne sütü veren anneler bebeğin emdiği miktarı ölçemedikleri için kaygılı oluyorlar. Yeterince emip emmediğini kabaca şöyle anlayabilirsiniz:

  • Emzirme sonrası memenizdeki gerginliğin azaldığını fark edersiniz, bebeğiniz biriken sütü boşalttı demektir
  • Emzirme sonrası bebek rahat ve huzurludur, bazen emerken uykuya dalar.
  • Emmek ve memeye ulaşmak için başını sağa sola çevirerek memeye ulaşmaya çalışmaz.
  • 24 saatte en az 5-6 bez değiştiriyorsanız, yeterince emiyor demektir.

Bunun dışında doğum sonrası kontrol günlerinizde doktorunuz kilo ölçümü yaparak beslenme durumunu size objektif olarak söyleyecektir. 

Eğer bebeğinizi biberon maması ile beslemek durumunda iseniz, yedirdiğiniz miktarı ölçebilseniz bile beslenme sonrası aynı davranışlar için bebeğinizi gözlemleyiniz.

 Eve gelince bebeğim zayıfladı gibi, sorun mu var? 

Bebekler doğumda sonra, iyi beslenseler bile vücut  ağırlıklarını %7-10 arasında kaybederler, bu durum normaldir. Beklenen  bebeğiniz 15 günlükken  tekrar en az doğum kilosunda olmalıdır.

 Bebeğim emdikten sonra hiç gaz çıkarmıyor, çıkarmalı mı?

 Bazı bebekler her beslenmeden sonra gaz çıkarırken bazı bebeklerde bunu hiç görmeyiz. Eğer bebeğiniz emzirme sonrası huzursuz görünüyorsa gazını çıkartmasına  yardımcı olmanız gerekebilir. Emzirme sonrası rahat ve keyfi yerinde ise müdahale etmenize gerek yok demektir.

 Bebeğim her beslenmeden sonra kusuyor ya da sık sık hıçkırık tutuyor, normal mi?

 Bebekler beslenme sonrası bir miktar kusabilir, genellikle normal bir durumdur. Fazla beslenmekten, emerken hava yutmak ve bu havayı çıkarırken beraberinde kusmak şeklinde olabilir. Miktar aşırı değil ise, kusmadan önce kıvranma ,aşırı huzursuzluk gibi belirtiler göstermiyor ve kilo alımı yeterli ise pek sorun beklenmez. Kusmadan  önce kıvranıyor  ve her beslenme sonrası çok miktarda kusuyor ise reflü ya da başka sebebi var mı diye doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Arkadaşımın bebeği 5-6 defa dışkılıyor biz  neredeyse 10 defa  bez değiştiriyoruz, hangisi normal?

Evdeki ilk 2 hafta bebeğinizi tanıma  dönemidir, onu gözleyin ve dışkılama alışkanlıklarını not edin. Bebekler günde 3-10 defa dışkılayabilir. Anne sütü alan bebekler daha sık daha sulu dışkılar. Anne sütü alan bebekler arasında da farklılıklar olabilir. Bu nedenle dışkılama düzenini  öğrenin. Rutin kontrolünüzde doktorunuz dışkılama düzenini öğrenmek isteyecektir

Bebeğim yazıldığı gibi 16 saat uyumuyor, ne yapmalıyım?

 Bebekler yenidoğan döneminde 16- 18 saat uyur. Uyku süresini hesaplarken aradaki ''kestirme, dalma  '' dediğimiz kısa uyku sürelerini de dikkate almayı unutmayın. 

Bebeğim neden çok ağlıyor?

Bebekler ilk günler genellikle sakin ve uykuludur. Genellikle  ağlama 2. haftada başlayarak, 6-8. haftalara doğru giderek artar, sonra düşmeye başlar. 8 haftalık bir bebek günde 2 saat ağlayabilir. İlk zamanlar zor gelse de kısa sürede ne için ağladığını keşfedersiniz, açlık, ıslak bez, yorgunluk, etrafta aşırı uyaran olması gibi.

Zaman zaman nedensiz ağlamaları da olacaktır, bebeğiniz için uygun olan rahatlatma yöntemini bulmanız gerekir (ninni söylemek, yumuşak sesle konuşmak, kucağınızdayken hafif ritmik hareketlerle  yürümek vb gibi)

Bebeğimin göbeği düşmeden banyo yapabilir miyim?

 Göbek kordonunun kuru tutulması gerektiği için, göbek düşmeden önce, silinme banyosu öneriyoruz. Göbek düştükten sonra da 2-3 gün daha silinme banyosuna devam edilmelidir.  

Göbek bağına  pansuman yapmalı mıyım?

 Göbek bağını kuru ve  temiz tutmanız yeterli. Kuru kalması için bez bağladıktan sonra göbeği örtmemesi için bezin üst kısmını kıvırmanız gerekir. Alkolle pansuman önerenler de var.

Göbek bağı genellikle 7-10. günlerde düşer. 

Göbek bağının düştüğü gün hafif bir kanama ya da  akıntı olması normaldir. Sonrasında kanama ya da  akıntı devam ediyorsa ya da  bebeğiniz 3 haftalık olduğu halde göbek bağı düşmedi ise doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Kalın giydirdiğim halde bebeğimin el ve  ayakları hep soğuk, neden?

Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini sırt ve karnından kontrol etmeniz en iyisidir. El ve ayakların soğuk olması normaldir ve bebeğinizin üşüdüğünü göstermez. Bebeğinizin giysilerini kendi giysi kalınlığınız gibi ayarlamalısınız (Erken doğan bebeklerde durum farklıdır, bu konuda  taburcu olurken doktorunuz sizi bilgilendirecektir). Onlar da ısıyı bizim gibi hissederler. 

Bebekler için ideal oda ısı 18-22 derecedir. Özellikle uzun uyku zamanlarında odasının çok sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz. Ani bebek ölümü sendromu(ani beşik ölümü) dediğimiz durum  sıcak ortamda yatırılan bebeklerde daha sık görülmektedir